BlogsGrafisch vormgevenMarketing5 trends op gebied van graphic design

november 14, 2016by Siv van Hegelsom
https://kingofconcepts.nl/wp-content/uploads/2021/04/nijmegen-wat-te-doen-13.jpg

5 trends op gebied van graphic design voor 2017

De creatieve industrie verandert onwijs snel door nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Het voelt alsof we pas net kennis hebben gemaakt met de trends van 2016. Toch zit 2017 ons ook weer op de hielen en zijn de nieuwe trends al bekend. Wij hebben de meest interessante trends voor je verzameld. Benieuwd waarom je deze trends zou moeten gebruiken? Ook daar krijg je antwoord op.

Mixing images and illustrations

Veel designers hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen een afbeelding of een illustratie. Soms een lastige keuze. Iets wat in 2017 geen blok aan je been meer hoeft te zijn. Het is een opkomende trend dat beide stijlen in één design worden gebruikt. Een mix van visuele technieken dus. Dit kan erg interessant zijn, mits je daar een geldige reden voor hebt. Is het relevant om beide stijlen te combineren? Dan is het een goede keuze om beide te gebruiken.

Ontwerpers gebruiken vaak verschillende technieken om de boodschap van het ontwerp duidelijker over te laten komen. Soms is een illustratie het missende aspect in een design.

Gradient

Afgelopen jaren lag de focus meer op simpliciteit. Iets wat veel wit met zich meebracht in designs. Steeds meer designers beginnen te experimenteren met levendige kleuren en kleurverloop (gradient) in plaats van eenvoudige designs met gedempte kleuren. Zo heeft bijvoorbeeld de achtergrond van de website van Spotify een kleurovergang van roze naar paars. En zo is het hele nieuwe logo van Instagram gebaseerd op gradient.

Kleuren worden vooral gebruikt om een stukje persoonlijkheid over te brengen. Met kleuren kan je indirect veel zeggen. Daarnaast is kleur emotie. Onze zintuigen worden onbewust geprikkeld door kleuren. Elke kleur roept een eigen emotie op. Tijdens het ontwerpen van designs kan je hier goed op inspelen.

Micro-interactions

Micro- interacties spelen een steeds grotere rol in designs. Vooral op mobiele en kleinere schermen. Het zijn kleine animaties in de vorm van visuele feedback voor gebruikers. Ze laten weten wat er gebeurt en wat er zal gebeuren als gebruikers een bepaalde activiteit uitvoeren. Facebook gebruikt dit regelmatig op haar website. Wanneer een gebruiker op de ‘like-button’ drukt wordt de button vergroot en wordt de button blauw voordat hij weer in normale grootte terugkeert. En dit allemaal in een vloeiende beweging. Op die manier laat Facebook weten dat je actie is voltooid. Hetzelfde geldt voor het tekstballonnetje die verschijnt in de Facebook-chat wanneer degene met wie je praat aan het typen is. Een voorbeeld van micro- interactie vind je hier.

Waarom zou je de micro interacties moeten gebruiken? Het geeft gebruikers een bepaalde mate van feedback om te laten weten wat er gebeurt en wat er gaat gebeuren. De kleine interacties helpen om de alledaagse processen wat plezieriger te maken. Daarnaast kan je met micro- interacties een hoop uitleggen zonder ook maar één woord te gebruiken.

Check caption

Oversized Typography

Ontwerpers gebruiken steeds meer grote lettertypes om de boodschap van een ontwerp over te laten brengen. Ik snap het wel. Tegenwoordig worden we als mensen op één dag één miljoen keer geprikkeld. De aandacht die we voor iets hebben is heel kort. Ontwerpen moeten daarom opvallen om de aandacht écht te verdienen. Hoe kan dat beter dan met hele grote lettertypes? In 2017 zal er daarom meer geëxperimenteerd worden met creatieve typografieën die groot en vetgedrukt zijn en centraal staan binnen een ontwerp.

Maar waarom moet alles zo groot? In eerste instantie om de aandacht te trekken. Daarnaast is de kracht van deze trend dat het met andere trends gecombineerd moet worden. Bijvoorbeeld met felle kleuren en combinatie van beelden om een uniek concept te maken.

Breaking the grid

Het raster is al een lange tijd een heilige tool voor ontwerpers. Een basis voor balans, ritme en orde. Echter kan een raster ook beperkend werken. Veel designers zijn daarom nu aan het experimenteren met een lay-out die tegen de regels van een grid ingaat. Door af te wijken van de vaste structuren, kunnen ontwerpers bij het maken van designs creatiever te werk gaan. Deze trend biedt veel nieuwe mogelijkheden waardoor designers een statement kunnen maken met hun designs.

Het is niet zo dat je al deze trends moet opvolgen. Het is slechts een houvast of een bron van inspiratie. Een tip: begin klein. Je kunt bijvoorbeeld aan elk design een felle kleur toevoegen. Grote lettertypes kunnen binnen elk design zo doorgevoerd worden door de kleine tekst wat groter te maken. Werken met trends is een risicovolle stap.

Sommige trends komen en gaan, maar het is aan jou om te beslissen wat je met deze trends doet. Ten slotte heeft iedereen een andere smaak.

King of Concepts = BAAS.

King of Concepts gaat over in BAAS. - Branding as a service.

Nieuw merk, zelfde diensten = duidelijker verhaal.

Klik op de afbeelding om naar de nieuwe website te gaan.

Branding as a service