BlogsBrandingCASE: de branding van Coolblue

https://kingofconcepts.nl/wp-content/uploads/2017/04/coolblue.jpg

Case: De branding van Coolblue

Er bestaan al zoveel merken. Daarvan vallen er vele niet eens op. Maar wat maakt het dan dat een merk wél opvalt? Bijvoorbeeld Coolblue? Een merk waar we de afgelopen jaren kennis mee hebben gemaakt, omdat ze gewoon goed bezig zijn. Maar wat maakt Coolblue dan uniek? Wat maakt dit merk anders dan andere merken? Maak in deze blog kennis met de branding van Coolblue.

Om terug te komen op alle vorige blogs, die allemaal onderdeel zijn van een branding traject, sluit alles bij Coolblue aan op the big idea (de kern van het merk). Dat is misschien wel waarom het merk Coolblue zo goed werkt. Zowel intern als extern gaat het allemaal om die glimlach. Volgens Pieter Zwart, “de eindbaas” binnen Coolblue, maakt de niet te kopiëren organisatiecultuur de organisatie zo uniek. Als je het ons vraagt ligt het aan consistentie. Het lijkt wel alsof het daar allemaal om draait. Dat is ook zo. Het geheim van Coolblue zit ‘m in volledige toewijding aan de klant, echtheid en humor. Zo komt Coolblue niet alleen over bij de klant, maar zo communiceren ze onderling ook binnen de bedrijfscultuur. Intern en extern sluit heel goed op elkaar aan.

Alles voor een glimlach

Begonnen als vriendenclub en nog steeds een vriendenclub. Maar dan met een obsessieve focus op klanttevredenheid. Coolblue werkt op basis van kernwaarden als: gewoon verwonderen, eigenzinnig, vrienden, flexibel en gewoon doen. Dit lijkt allemaal te perfect voor woorden. Maar Coolblue flikt het toch wel eventjes. Puur omdat ze doen wat ze beloven. Met de droge humor weten ze meerdere malen een glimlach op de gezichten van hun klanten te toveren. En dat is waar het voor hen om draait.

Bij Coolblue werken vooral jonge mensen met een grote drive en ambitie. Het zijn echte doeners. Hoewel alles zo strak geregeld is, is er altijd ruimte voor een grapje. Zo wordt de CEO Pieter Zwart ook wel “Eindbaas” genoemd. Dat is toch mooi? Zo wordt de functie Pr-professional niet gebruikt, maar “Praatjesmaker”. Zo zie je maar weer. Het hoeft allemaal niet zo serieus.

Gewoon verwonderen

Twee woorden die Coolblue perfect samenvatten, maar ook heel tegenstrijdig zijn. Want ‘verwonderen’ wil zeggen; een verwachting overtreffen. Iets anders doen dan anders. Net dat extra’s geven. Het woord ‘gewoon’ impliceert dat ze bij Coolblue alles ‘gewoon’ vinden. Als je een pizza bestelt, wordt je pizza (in de meeste gevallen) binnen een half uur bezorgd. Waarom zou je dan nog langer moeten wachten op een computer die je besteld hebt. De computer is immers al lang gemaakt. De pizza moet nog gebakken worden. Coolblue vindt de dagelijkse gang van zaken ongewoon en daarom besluiten zij het anders te doen. Slim toch?

Terug naar de kern

Uiteindelijk komt alles terug bij de kern. De merkwaarden, de cultuur, de medewerkers, de gedragingen en zelfs de humoristische teksten: alles past bij Coolblue en staat in lijn met de roots van het merk. Het is de essentie van het merk en de reden waarom ze zo geloofwaardig overkomen. Het lijkt net alsof de medewerkers zijn gemaakt voor Coolblue. Mede door hen wordt het merk extern zo sterk en natuurlijk uitgedragen.

Coolblue is gewoon zichzelf. En dat is bijzonder. Het klinkt bijna te makkelijk en ontzettend cliché. Maar kijk eens om je heen. Kijk eens hoe weinig merken écht bij zichzelf blijven en gewoon doen wat ze beloven. En kijk wat het met je doet als zo’n merk als Coolblue dat wel doet? Dat is toch mooi? Het plaatje klopt helemaal. Branding, dat hoef ik Coolblue niet meer te leren. Een mooie afsluiter van hoe je uiteindelijk een ijzersterke brand neerzet.

King of Concepts = BAAS.

King of Concepts gaat over in BAAS. - Branding as a service.

Nieuw merk, zelfde diensten = duidelijker verhaal.

Klik op de afbeelding om naar de nieuwe website te gaan.

Branding as a service